Середнянські винні підвали збудовані в 1557р.        
   
 
 
 
Ласкаво просимо !

Пропонується цікава екскурсія історичними винними підвалами XVI століття, дегустація високоякісних середнянських марочних, десертних вин.

детально

Яке Вино Вам найбільше подобається?



Історія Середнянських винних підвалів

Національний герой Угорщини Іштван Добо - один з володарів Середнянського замку.

    Середнє як населений пункт вперше згадується у письмових джерелах у 1384 р. Проте в цей час воно вже було досить великим поселенням, оскільки мало свого урядника (офіціаліса). На початку XV ст. поселення стає центром однойменної домінії, володарями якої була родина Палоці. З часом його значення зростає, і воно з простого села перетворюється на містечко (1455р.). Після того, як сім`я Палоці вимирає, Середнє на початку ХVІ ст. переходить до їхніх родичів, сім'ї Добо - однієї з найбагатших родин Угорщини.

    Найбільш відомими її представниками були брати Ференц - березький наджупан та Іштван - трансільванський воєвода, національний герой Угорщини. Народився Іштван Добо приблизно 1500 року. У 1549 році його призначили капітаном фортеці у м. Егер. Під час турецької експансії він очолив героїчну оборону Егера. У 1552р. його армія з 1935 воїнів вистояла проти 120-тисячної армії Османської імперії. Після цієї перемоги король Угорщини за відважність відпустив йому у власність декілька тисяч полонених турків. Саме вони видовбали середнянські підвали кирками. Завершилось будівництво і укріплення підвалів в 1557 р. Підвали довгий час називались турецькими, їх загальна довжина становить 4,5 км. Спершу підземелля слугували сховищем для людей при графському дворі від нападу ворогів. Унікальність споруд полягає в тому, що вони мали виходи на поверхню в тихих безпечних місцях, куди можна було б виводити людей. Згодом підземелля втратило своє призначення захисту людей і перетворилось у виносховище.

    Викопані підвали в туфі - породі вулканічного походження. Через капіляри, що в ній існують, у підземелля постійно проникає свіже повітря. Це дуже важливо для технології витримки справжніх вин за європейськими традиціями, протягом 3-5 років. У середині підвалів постійно утримується температура +12 °С. Це ідеальні умови для витримки вин.

    Середнянські вина з графських підвалів надсилали багатьом коронованим особам Європи. У 1711 р. цією територією проїжджав цар Росії Петро І. Він скуштував тут вина, і йому так сподобалося, що на його прохання були закуплені виноградники, які увійшли в історію як „царські". Вина з підвалів взимку і влітку поставлялись у Петербург.

 
 
 
  © ДП АПФ "Леанка"
Розробка - CrafIT.com
Тел.:

+38 0312 721 031
+38 0312 721 174
Адреса

89452, Закарпатська обл.,
Ужгородський р-н.,
смт. Середнє, вул. Шевченка, 6
E-mail :

leanka.zak@gmail.com